Autópályamatrica

Bárhonnan, bármikor, sorban állás nélkül vásárolhatsz SMS-ben autópálya matricát.

Alkalmazás letöltése

Ez az alkalmazás mindent elintéz helyetted! A Vodafone ügyfeleként 2, azaz kettő gombnyomással megvásárolhatod az autópálya-matricádat. Kényelmes és gyors, pont ahogy szereted.

Androidra
iOS-re

Hogyan veheted igénybe?

  • Küldd el gépjárműved rendszámát SMS-ben a 06 70/8100-100-as számra! (Lentebb megnézheted, hogy pontosan milyen formában kell elküldened a rendszámot.)
  • Ezután a vásárlás adatait összefoglaló SMS-t kapsz.
  • Ezt követően egy jóváhagyást kérő SMS-t kapsz, amelyet az SMS-ben leírtaknak megfelelően (a „nem" szó kivételével bármilyen szó, akár üres SMS visszaküldésével) kell visszaigazolnod (pl. „OK"). Az elküldött SMS árazása tarifacsomagod szerinti normál díjon történik. Amennyiben a visszaigazolás 3 percen belül nem történik meg, vagy a „nem" szót küldted vissza, a tranzakció sikertelenül zárul, amelyről SMS-ben értesítést kapsz.
  • Sikeres vásárlás esetén kapsz egy visszaigazoló SMS-t, amiben a rendszámot, az e-matrica típusát, az érvényesség végét és a vásárlást igazoló azonosító kódot találod. Amíg ezt az SMS-t nem küldjük el neked, addig nincs érvényes úthasználati jogosultságod, kizárólag a visszaigazoló SMS megérkezése után hajts fel az autópályára!
  • Egy tranzakció alkalmával egy autópálya-matica megvásárlására van lehetőség.
  • Vásárlás esetén automatikusan nem ellenőrizzük, hogy az adott rendszámra már van-e megváltott autópálya-hozzáférés.

Attól függően, hogy milyen járműved van, az autópálya-matrica típusa (illetve az autópályadíj) és az első SMS szövege különböző. Az egyes autópálya-matricák megvásárlásához a következő SMS-kódokat kell elküldened:

Gépjármű típusa: Személyautó
Matrica típusa: Heti (10 napos)
SMS-ben elküldendő szöveg: gépjármű rendszáma (pl. ABC123)

Gépjármű típusa: Személyautó
Matrica típusa: Havi
SMS-ben elküldendő szöveg: rendszám és szóközzel elválasztva a "havi" szó (pl. ABC123 havi)

Gépjármű típusa: Motorkerékpár
Matrica típusa: Heti (10 napos)
SMS-ben elküldendő szöveg: rendszám és szóközzel elválasztva a D1M kód (pl. ABC123 D1M)

Gépjármű típusa: Tehergépkocsi
Matrica típusa: 1 napos
SMS-ben elküldendő szöveg: rendszám és szóközzel elválasztva a megfelelő kategória, vagyis D2, D3 vagy D4 (pl. ABC123 D4)

Új matricatípusok 2015. február 1-től:

Díjkategória: D1
E-Matrica típusa: D1 éves megyei
Kód: D1 "megyenév"
SMS szövege (rendszám+kód) példa: ABC123 D1 Somogy

Díjkategória: D2
E-Matrica típusa:
D2 heti /10 napos országos
D2 havi országos
D2 éves megyei
Kód:
D2 heti
D2 havi
D2 "megyenév"
SMS szövege (rendszám+kód) példa:
ABC123 D2 heti
ABC123 D2 havi
ABC123 D2 Pest

Díjkategória: U
E-Matrica típusa:
U heti /10 napos országos
havi országos
U éves megyei
Kód:
U heti
U havi
U "megyenév"
SMS szövege (rendszám+kód) példa:
ABC123 U heti
ABC123 U havi
ABC123 U Pest

Éves megyei E-Matrica vásárlása esetén a rendszám és a díjkategória megadását követően az adott megye a nevét kell megadni,kis-és nagybetűkre, szóközre, kötőjelre való tekintet nélkül (pl. baranya, borsodabaujzemplen stb.)
Több tagból álló megyenevek esetében bármely tag megadható. (például: Győr-Moson-Sopron esetében ABC123 D1 Gyor vagy ABC123 D1 Moson vagy ABC123 D1 Sopron is helyes)

Külföldi rendszám esetén szóközzel elválasztva az ország felségjelét is meg kell adnod (pl. W12345 A).

A kódokat bármikor lekérdezheted, ha a 8100-100-as számra SMS-ben küldesz egy kérdőjelet.

Tudtad, hogy arra is lehetőséged van, hogy információt kapj a MobilVásárlási rendszertől arról, hogy rendelkezel-e mobiltelefonon keresztül vásárolt érvényes virtuális autópálya-matricával?

Csak küldd el az info szót a +36-70-8-100-100-as telefonszámra! A rendszer egy válasz SMS-ben megadja, hogy mobiltelefonodról mely rendszámokra van érvényes virtuális autópálya-matricád. Lehetőséged van az info szó után rendszámot is megadni (pl.: info ABC123), így a rendszer csak az adott rendszámhoz tartozó virtuális autópálya-matrica érvényességét vizsgálja, és erről küld neked SMS-t.

Jó tudni! Csak saját vásárlásodat kérdezheted le; arra nincs lehetőséged, hogy más előfizetők rendszámaira vonatkozó információkat kérj le a rendszertől.

Milyen feltételekkel vehető igénybe a szolgáltatás?

  • Ha havidíjas a telefonod, akkor a matricáért utólag - az egyéni hitelkereted erejéig –, havi mobilszámláddal kell fizetned.
  • Ha feltöltő kártyás a mobilod, akkor a vásárlás összegén felül minimum 200 Ft-nak lennie kell az egyenlegeden ahhoz, hogy igénybe vehesd a szolgáltatást.

További információért kattints a www.nemzetiutdij.hu oldalra, vagy hívd Ügyfélszolgálatunkat a 1270-es számon vagy az Állami Autópálya Zrt. ügyfélszolgálatát a +36-36-587-500-on!

A szolgáltatás igénybevételi feltételeit az Egyéb Szolgáltatások Szerződési Feltételek dokumentumban találhatod.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

  • Az autópálya-matricáért így is ugyanannyit kell fizetned, mint ha a hagyományos módon vennéd meg.
  • A matricán kívül az elküldött SMS-ekért kell fizetned, melyek ára a tarifacsomagodnak megfelelő normál díjas hálózaton belüli SMS, illetve egy 160 Ft-os tranzakciós díj kerül felszámításra